mandag 29. mars 2010

Lær klikkertrening med valpen din.


Klikkertrening er en treningmetode som opprinnelig ble utviklet til trening av delfiner, men som siden også er adaptert for trening av (spesielt) hunder og andre pattedyr. Karen Pryor er biolog og delfintrener og var den som tok initiativet for å bruke denne metoden. Den har vært i bruk siden 80-tallet. (Kilde: wikipedia.no)

Videoen nedenfor viser en valp på 10 uker som har fått trening etter klikkermetoden. Utrolig hva den har lært på kort tid!





Canis.no kan du melde deg på et gratis kurs i klikkertrening. Det anbefales! I tillegg kan du få kjøpt lærebøker og utstyr til klikkertrening på hjemmesiden deres. Noen av hovedpunktene i kurset et gjengitt nedenfor.





Leksjon 1. Finn effektive forsterkere.

I den første leksjonen er målsetningen å finne forsterkere (belønninger) som fungerer for hunden din. Hvorfor? Fordi uten effektive forsterkere er det ikke mulig å trene hunden. Jo mer effektive forsterkere du finner, jo større potensiale har du i treningen din og jo lettere vil treningen gå.

Les artikkelen her.

Godis



Leksjon 2: Innlæring av klikkeren.

I leksjon 2 er målsetningen å lære inn klikkeren. Klikkeren er en såkalt betinget forsterker. Det vil si at den varsler hunden om at den ”virkelige” forsterkeren (godbit, ball, leke eller andre morsomme ting) er på vei. Fordelen med klikkeren er at vi kan markere presist når hunden gjør det vi ønsker å forsterke. Hvis vi klikker akkurat når hunden gjør det vi ønsker, vil denne adferden bli forsterket (bli mer sannsynlig) selv om det går et sekund eller tre før vi får opp godbiten eller leken fra lomma og gitt den til hunden. Klikkeren fungerer på en måte som et fotoapparat. En annen måte å si det på er at klikkeren bygger en ”bro” i tidsgapet mellom adferden og serveringen av belønningen.

Les artikkelen her.

Klikker.



Leksjon 3: Innlæring av target stick.

Adferden vi skal begynne med i dag er å lære hunden å berøre en såkallt target stick med snuten. Dette er faktisk en veldig nyttig ting å lære hunden. Når hunden har lært å dytte på target sticken med snuten kan du plutselig styre hunden akkurat dit du vil ha den. Du kan dermed bruke target sticken til å lære inn en masse andre morsomme øvelser. Men først må vi lære hunden å berøre target sticken. Hvis du ikke har en target stick kan du bestille dette her. I mellomtiden kan du bruke en hvilken som helst pinne, en penn eller egentlig hva som helst som target.

Les artikkelen her.

Targetstick.



Leksjon 4: Mekaniske ferdigheter hos hundefører.

Hvis du vil bli en god klikkertrener er det viktig at du er kjapp med tommelfingeren. For å klikke presist må du både være dyktig til å observere og kjapp i oppfattelsen og reaksjonen. Og ikke minst må du vite hvilken adferd du ser etter. Som regel blir man flinkere jo mer man trener. Du kan imidlertid også trene opp timingen din (eller rettere sagt øye-hånd-koordinasjonen) med noen enkle øvelser uten hunden.

Les artikkelen her.



Leksjon 5: Innlæring av tramp på musematte & flyt.

Dagens utfordring er å lære hunden din å trampe på en musematte med forlabben (evt et plastlokk eller noe annet flatt som kan legges på bakken). Dette er også en type targeting. Når du har lært hunden å trampe på musematten kan du bruke denne ferdigheten til å lære inn mange mer avanserte øvelser. Å kunne trampe på musematta er f.eks. veldig nyttig i forbindelse med flere lydighetsøvelser. Men det viktigste akkurat nå er at du får erfaring med å klikkertrene enda en ny adferd. I tillegg skal vi bruke adferden for å belyse flyt-konseptet bedre mot slutten av leksjonen.

Les artikkelen her.



Leksjon 6: Innlæring av kommandoer (stimuluskontroll).

Når vi klikkertrener snakker vi ikke spesielt mye. Vi kommanderer ikke hunden eller maser på den i tide og utide. I stedet fokuserer vi i starten på å bygge gode frivillige adferder. Hunden tilbyr adferder frivillig og vi klikker og belønner. Hunden vil da tilby adferdene stadig oftere, den blir stadig dyktigere og snart har vi flyt på adferden. Men å forme fram adferdene er bare trinn 1. Når hunden utfører adferden slik vi vil er det på tide å sette på kommandoen. Med klikkertrening kan vi lære inn meget pålitelige kommandoer.

Les artikkelen her.

Trafikklys.



Leksjon 7: Baklengskjeding.

I begynnelsen vil vi klikkertrene en og en adferd pr. treningsøkt. Det er mer effektivt enn å trene flere adferder på en gang. Men etter hvert ønsker vi også å lære hunden mer avanserte øvelser eller kunster. Slike avanserte oppgaver består av flere forskjellige enkeltadferder som følger etter hverandre i en fast rekkefølge. Dette kaller vi for en adferdskjede.

Les artikkelen her.



Hvordan lære mer om klikkertrening?

Ja, da har du fullført første del av Canis.no sitt introduksjonskurset i klikkertrening. Føler du at du allerede vet ganske mye om klikkertrening? Bra! Hvis du har lest informasjonen i dette kurset grundig, og i tillegg gjort hjemmeleksene flittig har du faktisk den informasjonen du trenger til å klikkertrene veldig mye av det du trenger. Nå gjelder det bare å fortsette å trene slik at du skaffer deg mer praktisk erfaring.

Man blir imidlertid ikke utlært i klikkertrening etter et 7 dagers epostkurs. Adferdsanalysen (vitenskapen som klikkertrening bygger på) er et meget stort og omfattende fagfelt og hundetrenere skraper vanligvis bare i toppen av isfjellet. Hvordan lære mer om klikkertrening?



Youtube har selvfølgelig mange godbiter å by på. Nedenfor finner du en del videoer som lærer deg en hel del om klikkertrening og hund.





Anbefalte nettsteder:

Clickertraining.com. Karen Pryors hjemmeside. Veldig mye og bra informasjon her.

Cliker Train USA er en annen side som anbefales. Sjekk treningsvideoene eller valpeboka som lærer deg grunnleggende ferdigheter og triks.

Clickersolutions.com. En webside og mailingliste om emnet. Mange tips for både nybegynnere og erfarne hundetrenere. Stor liste over anbefalte bøker.

Canis.no har mange gode tips, og du bør sjekke ut deres oversikt over anbefalte bøker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar